| |     ћирилица | english  
Naslovna
Režim ulaska u Katar od 1. novembra 2022. godine

 

Državljani Republike Srbije, sa ili bez boravišne dozvole u Kataru, od 1. novembra u Katar mogu putovati bez obaveze da se uradi PCR ili antigen test, pre ili posle dolaska.  Potrebna je dozvola za ulazak u zemlju, koja se dobija preko  aplikacije Haja, koja ima ulogu  vize. Ukinuta je i potreba registracije preko sajta www.ehteraz.gov.qa. Za vakcinisane i nevakcinisane državljane Republike Srbije (rezidente i nerezidente) nema karantina, već ova obaveza postoji samo za one koji su testirani pozitivno na kovid 19. Aplikacija Ehteraz instalira se i aktivira samo u slučaju potrebe za posetu zdravstvenim ustanovama, u kojima je neophodno nositi i maske. PCR test za tranzit preko aerodroma Hamad u Dohi nije potreban, osim ukoliko odredišna zemlja putovanja potražuje takav test. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena.

Privatno zdravstveno osiguranje preporučljivo je za sve putnike koji ulaze u zemlju, a Ministarstvo zdravlja Katara takođe preporučuje vakcinisanje protiv kovid-19 pre putovanja u Katar.


Režim ulaska tokom Svestkog prvenstva u fudbalu
Počev od 1. novembra 2022 pa do 23. decembra 2022. u Katar će se moći ulaziti samo sa „Haja“ aplikacijom, koja će imati i funkciju vize i dozvole ulaska na stadione. Imaoci „Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine. Takođe će se sa tom aplikacijom moći besplatno koristiti gradski prevoz.
Nije potrebna registracija preko sajta www.ehteraz.gov.qa,  a aplikaciju Ehteraz potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom poseta zdravstvenim ustanovama. U zdravstvenim ustanovama postoji obaveza nošenja maski.
Izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Ukinuta je obaveza testiranja na korona virus /antigen ili PCR test/ pre ili posle dolaska u Katar.
Tokom mundijala, dežurni mobilni telefoni Ambasade biće +  97433686114  kao i mejl adrese embsrbqat@gmail.com i srb.emb.qatar@mfa.rs, a Ambasada će imati i istureno konzularno odeljenje-informacioni punkt u DECC konvencijskom centru. Pošto se radi samo o informacionom desku,  u ovom centru državljanima Srbije se neće pružati konzularne usluge,  već će se one pružati redovno u prostorijama Ambasade Republike Srbije, koja se nalazi na 5 km od tog centra.
Potrebno je poštovati katarske zakone o javnom redu i miru i preporučuje se voditi računa o tradicionalnim i kulturnim vrednostima Države Katar, te nositi odeću koja prekriva kolena i ramena. Konzumiranje alkohola je dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima. Konzumiranje alkohola na javnim površinama, parkovima i ulici je strogo zabranjeno.
Privatno zdravstveno osiguranje je preporučljivo, ali će se najhitnija medicinska pomoć moći dobiti i u državnim bolnicama sistema „Hamad“, bez nadonade.  Zbog velikog broja posetilaca i opterećenja zdravstvenog sistema, u interesu je svih posetilaca da imaju međunarodno putno zdravstveno osiguranje.
Ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije se ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5 hiljada rijala i drugih procedura. Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama moće će nesmetano ulaziti u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organiozavan autobusni i taksi prevoz do Dohe.

Od 2. decembra moguć je ulazak u Katar sa Haja aplikacijom koja nije povezana sa kupovinom karata za utakmice, a rezidenti i državljani GCC zemalja mogu od 6. decembra ulaziti u Katar i bez Haja aplikacije, ali im je ona ipak potrebna za prisustvo utakmicama.

Od 6. decembra olakšana je i procedura ulaska automobilom preko graničnog prelaska Abu Samra. Potrebno je dobiti prethodnu dozvolu preko sajta MUP Katara, ali je ukinuta potreba plaćanja pologa od 5 hiljada katarskih rijala.

Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, za psihijatrijske i lekove protiv bolova potrebno je imati lekarski recept i izveštaj-nalaz lekara, ne stariji od 6 meseci, sa dijagnozom i potpisom lekara, sa prevodom na engleski jezik, koji sadrži generičko ime i sastav propisanog leka, što to se preporučuje  i za druge vrste lekova.

Na sledećem linku nalaze se detaljne informacije o unosu lekova

https://www.moph.gov.qa/_layouts/15/download.aspx?SourceUrl=/Admin/Lists/PublicationsAttachments/Attachments/201/Guideline-of-Controlled-Drugs-for-Travellers%20-%20English.pdf


Pored aerodoma Hamad, aktivan će biti i „Doha International Airport“.

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Obaveštenje za državljane Srbije-usluge i dokumenta koja se mogu pribaviti putem e uprave-Važno!
Uslovi putovanja u Katar i tranzita, od aprila 2024. godine
Naplata konzularnih taksi u Ambasadi
Putovanje u Katar od 17. aprila, uslovi
Parametri za pristup portalu e uprava, 25.Januar 2023
Uslovi putovanja u Katar, 24.12.2022. godine
Režim ulaska u Katar od 1. novembra 2022. godine
AŽURIRANA INFORMACIJA O ULASKU U KATAR, REŽIM ULASKA TOKOM MUNDIJALA
Popis stanovništva, Upitnik o državljanima koji žive u inostranstvu-VAŽNO!
Režim ulaska u Katar, Svetsko prvenstavo u fudbalu
Unošenje i iznos novca iz Katara-VAŽNO!
INFORMACIJA O KUPOVINI KARATA ZA SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU I NAČINU DOLASKA U KATAR
ZAKAZIVANJE STRANAKA U AMBASADI-VAŽNO!
Ulazak u Srbiju od 3. maja 2022. godine
NASTAVAK PRIJAVE ZA GLASANJE NA IZBORIMA 3. APRILA
PRIJEM STRANAKA DO DALJEG-OBAVEŠTENJE
Pribavljanje Uverenja o nekažnjavanju iz Republike Srbije-VAŽNO!
АМБАСАДА ЗАТВОРЕНА ЗА БАЈРАМ/AMBASADA ZATVORENA ZA BAJRAM/EID AL ADHA CLOSURE
POVODOM UPITA O IZDAVANJU PUTNIIH ISPRAVA
PROCEDURA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU
ЛИСТА МЕДИЦИНСКИХ ЦЕНТАРА КОЈИ ВРШЕ ТЕСТИРАЊЕ НА КОВИД-19 У КАТАРУ/LISTA MEDICINSKIH CENTARA KOJI VRŠE TESTIRANJE NA KOVID-19 U KATARU
PROCEDURA PRIJAVE ROĐENJA DETETA PREKO AMBASADE-VAŽNO!
ULAZAK U AMBASADU SAMO UZ APLIKACIJU "EHTERAZ" I MASKE
Ulazak u Srbiju sa PCR testom
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo